Cordyceps

Cordyceps sinensis, známý jako housenice čínská, patřil ve starověké Číně a Tibetu mezi nejcennější houby využívané pro harmonizaci těla i mysli. Tato cizopasná houba obsahuje široké spektrum betaglukanů, minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Tradiční čínská a tibetská medicína využívá Cordyceps po tisíce let. Podle legend pastevci yaků zjistili, že jejich stáda jsou vitálnější, silnější a zdravější, pokud se živí touto houbou. První psané záznamy o Cordycepsu pocházejí z roku 620 n. l., ale západní svět jej poznal až v roce 1726 na mykologické konferenci v Paříži. Až v roce 1964 byl Cordyceps oficiálně zařazen mezi rostlinná léčiva v čínské farmakologii.

Působení Cordycepsu podle tradiční čínské medicíny

Cordyceps posiluje Yang a esenci Ledvin a Yin Plic. Ledviny jsou v tradiční čínské medicíně považovány za zdroj životní energie, což dělá Cordyceps jedním z nejsilnějších přírodních energetických stimulantů. Ledviny jsou také spojovány s reprodukcí a libidem, proto se Cordyceps často využívá pro zvýšení vitality a sexuálního zdraví.

Kromě toho je výborným adaptogenem, pomáhajícím přizpůsobit organismus stresu a udržovat jej v rovnováze. Sportovci jej oceňují pro podporu výkonu a regenerace.

Přirozený výskyt a pěstování

Cordyceps roste ve volné přírodě v nadmořských výškách nad 3500 metrů, hlavně v Tibetu a čínských provinciích Sichuan a Yunnan. Jeho sběr probíhá od dubna do srpna, avšak v přírodě je dnes již vzácný – za posledních 25 let poklesl výskyt o 90 %. To vedlo k umělému pěstování Cordycepsu, přičemž nejkvalitnější exempláře stále pocházejí z Tibetské náhorní plošiny.

V roce 2001 se díky DNA sekvenování podařilo identifikovat kmen CS-4 (Paecilomyces hepialy), který je od roku 2005 prodáván jako nejúčinnější kultivovaný kmen Cordycepsu. K jeho pěstování se původně používala sója, dnes je však preferována rýže, která eliminuje riziko alergií a geneticky modifikovaných plodin.

 
3+1